Vejen til et gladere hverdagsliv: Bliv fri fra overtænkning!

2024-03-19

Vejen til et gladere og friere hverdagsliv: Bliv fri fra din overtænkning!

Velkommen til blogindlægget her, hvor vi udforsker emnet overtænkning og fordelene ved at slippe fri fra dette mønster. Vi ved, at overtænkning kan være en udfordrende strategi, der påvirker vores mentale sundhed og trivsel negativt. 

Men der er håb! - Lad os dykke ned i, hvordan metakognitiv terapi kan være nøglen til at befri dig fra overtænkningens fængsel.

Hvad er overtænkning?

Overtænkning er en tilstand og strategi, hvor vi oplever, at vores sind bliver fanget i en uendelig strøm af tanker og bekymringer. Det kan føles som om, vores tanker kører i cirkler, uden at vi kan bryde fri eller "hoppe af". Overtænkning kan forårsage stress, angst og søvnbesvær, og det kan forhindre os i at nyde livet fuldt ud eller besværliggøre fx. nærvær.

Gevinsterne ved at blive fri fra overtænkning

At blive herre i eget "hoved" og blive fri fra overtænkning beskrives af mennesker i mit terapirum ofte som en enorm og befriende følelse af RO, balance og mental frihed. 

Her er nogle af de vigtigste fordele ved at slippe af med overtænkning:

  1. Reduceret stress og angst: Når vi lærer at hoppe af den konstante strøm af tanker og bruge minimal krudt på dem, kan vi reducere vores stressniveau og angstsymptomer betydeligt og vi genvinder kontrollen. Vi finder mere ro i sindet, bliver bedre til at håndtere udfordringer og vigtigst: sindet får roen til at selvhele.

  2. Forbedret søvnkvalitet: Overtænkning kan føre til søvnproblemer, da vores sind er konstant i gang, selv når vi forsøger at sove, og måske særligt her lægger vi mærke til tankestrømmen. Når vi lærer at afkoble os overtænkning, kan vi opleve en markant forbedring i vores søvnkvalitet og energi.

  3. Øget livsglæde: Ved at frigøre os fra overtænkningens greb kan vi begynde at nyde livet mere fuldt ud, være nærværende og glæde os i nuet. Vi bliver mere til stede i øjeblikket og har mulighed for at fokusere på det positive i vores liv.

  4. Selvværdet rejser sig: En anden fed effekt jeg ser igen og igen i terapi forløb er, at selvværdet stille og roligt rejser sig i processen, helt af sig selv. Noget de fleste ikke havde tænkt muligt og som - uden at vi har arbejdet specifikt på dette - bare pludseligt viser sine spændende effekter.

Hvorfor er en del mennesker så stadig forbeholdne for at tage et sådant ansvar og komme i gang med den effektive og forskningsbaserede metakognitive metode og terapi?

Selvom fordelene ved at slippe af med overtænkning er klare, kan der være nogle individuelle forbehold, der holder dig tilbage fra at tage action. Her er 4 af de mest almindelige som jeg møder i min klinik:

  1. Troen på, at overtænkning er uundgåelig: Nogle mennesker tror måske, at overtænkning er en naturlig del af, hvem de er "at det ligger til mig at gruble og overtænke alt". Andre bærer en tro på, at den form for kontrol ikke er muligt for dem og at det ikke er muligt at ændre denne tilstand.

  2. Frygten for det ukendte: At bryde fri fra overtænkning kan føles skræmmende, især hvis det betyder at skulle ændre vores tankemønstre og vaner og da særligt, hvis overtænkningen har været en del af dit liv længe. Det kan kræve mod, til gengæld vil de konkrete redskaber hurtigt give dig effekt og her er du aldrig alene.

  3. Modstanden mod terapi: Selvom metakognitiv terapi er en effektiv tilgang til at tackle overtænkning, kan nogle mennesker være tilbageholdende med at søge professionel hjælp på grund af stigma eller frygt for at åbne op om deres følelser og fordi nogle stadig tror, at det er det helt store genbesøg med barndommens ulykkeligheder eller et navlepilleri vi skal i gang med. Glædelig nyhed: Sådan er metakognitiv terapi slet ikke - her identificerer vi i fællesskab dine tankeprocesser og finder DIN vej til at slippe overtænkning og kunne NYDE livet meget mere. 

  4. Jeg har ikke råd til det, det tar sikkert lang tid og er dyrt: Spørg lige dig selv: Hvad koster det i kroner, ører og på den mentale eller menneskelige konto at opretholde den overtænkningstendens du har lige nu? Hva hvis den vedligeholder en stress, angst eller depression? Omkostninger er individuelle, men ofte vil du være "good-to-go" efter 6-12 sessioner metakognitiv terapi, nogle tilfælde lidt mere. Men der er oftest hverken tale om halve eller hele år :) 

Men lad ikke disse forbehold holde dig tilbage! Metakognitiv terapi og coaching kan være nøglen til at bryde fri fra overtænkningens greb og genoprette balance i dit liv. 

Kontakt os i dag for at begynde din rejse mod indre ro og mental frihed! 

🌟 #Overtænkning #MetakognitivTerapi #MentalFrihed 🌟

BOOK DIN GRATIS AFKLARENDE SAMTALE I DAG:

Den afklarende samtale er en ca. 15 minutters samtale pr. telefon :)